top of page

VEDIC ART

De methode

Vedic Art is opgericht door de Zweedse kunstenaar Curt Källman (1938-2010). Het zaad van Vedic Art werd vele jaren geleden geplant toen Curt zijn innerlijke reis begon om zich vrij te kunnen uitdrukken op het doek.

Een belangrijk onderdeel van de methode is ” De Zeventien Principes van Kunst en Leven”. Curt Källman leerde de namen van de Principes in 1974 van de  bekende , Indiase meditatieleraar Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008). Curt Källman ontwikkelde de inhoudelijke en pedagogische benadering van de Vedic Art methode in de jaren 1970-1980.

De Vedic Art methode werd in 1988 door Curt Källman in Zweden opgericht. Het woord “Vedic” is afkomstig van het Indiase Sanskriet, wat kennis of wijsheid betekent. De fundamentele opvatting van Vedic Art is dat we allemaal vanaf onze geboorte, een grote creatieve kracht en kennis in onszelf hebben. Schilderen is een belangrijk instrument om deze innerlijke hulpbronnen te ontvouwen, zodat ze op een concrete manier kunnen worden gebruikt in het leven en in de kunst. De enige manier om toegang te krijgen tot de inhoud van Vedic Art en de Zeventien Principes is het volgen van een Vedic Art cursus gegeven door een Vedic Art teacher. De methode vereist geen voorkennis. Iedereen is welkom!

Vedic Art, DE 17 PRINCIPES

De Zeventien Principes vormen de kern van de Vedic Art methode. De namen van de Principes komen voort uit een onbekende, mondelinge traditie in de Indiase Vedische filosofie. In 1974 leerde Curt Källman de Principes en gebruikte ze als inspiratiebron voor de ontwikkeling van de Vedic Art methode.

De Principes vormen de kern van de methode samen met de creatieve oefeningen van de basiscursus en de unieke aanpak van Curt Källman.

HET CREATIEVE AVONTUUR

De creatieve activiteiten/oefeningen in de basiscursus ” openen het innerlijke zien” en volgen de Zeventien Principes. De creatieve activiteiten zijn vrij vormgegeven door Curt Källman met inspiratie uit de traditionele en moderne westerse kunsttraditie vanaf de Renaissance. Ze zijn ontwikkeld of aangepast om zich te richten op artistieke vrijheid, het creatieve proces en het menselijk leven.

DE UNIEKE BENADERING VAN CURT KÄLLMAN

Artistieke vrijheid, het creatieve proces, integriteit en de verbinding tussen het creatieve proces, het leven en de persoonlijke ontwikkeling behoren tot de essentie van de Vedic Art.

KUNST EN LEVEN

Tijdens de cursussen krijgen we tools, om onze creatieve expressie te verkennen. We hebben vaak het gevoel dat we ons zelf naast ons schiderij ontwikkelen en dat we een dieper gevoel van eenheid ervaren tussen onszelf en onze kunst. Het wordt een diepe persoonlijke ontmoeting tussen creator en creatie. De principes zijn vaak beschreven als een kaart of een kompas voor onze persoonlijke creatieve reis.

KUNST EN LEVEN

Kunstenaars hebben er altijd naar verlangd om hun eigen individualiteit uit te drukken en hun eigen innerlijke waarheid over te brengen in hun kunst. De Creator wil ons meest innerlijk zelf kunnen uitdrukken. Wanneer we moeiteloos creëren, is het gemakkelijk om tijd en ruimte te vergeten. We worden meer aanwezig in het hier en nu en beginnen ons uit te drukken. Er is een reis begonnen naar het vinden van onze eigen creatieve expressie. Het gaat meer om het openen van het creatieve “zien”, dan om het trainen van de vaardigheden van de hand. Voorbij alle beperkingen, wacht kennis, schoonheid en vreugde.

VRIJHEID IN CREATIEVE EXPRESSIE

De Vedic Art is geen specifieke schilderstijl, maar helpt de deelnemers van de cursus om hun eigen persoonlijke expressie te vinden. Geen enkele docent zal ons beoordelen of eisen stellen tijdens een Vedic Art cursus. We kunnen ons in ons eigen tempo ontwikkelen en onze eigen manier vinden om ons te verhouden tot het creatieve proces. We kunnen naar een cursus komen zonder ooit vooraf een penseel te hebben vast gehouden. En we ervaren dat we ons daadwerkelijk kunnen uitdrukken!

"De 17 principes van Vedic Art kunnen worden gebruikt als een navigatie map op onze reis. We starten vanuit een punt van stilte en op een dag bereiken we de oceaan van onbegrensde dynamische creativiteit in onszelf."

Curt Källman​

Grondlegger

Contact

Aurore Dall'Agnol

Coaching - Workshops

Philippe Spethstraat 64

2950 Kapellen

GSM: 0472.19.10.64

e-mail: dallagnolaurore@gmail.com

BTW : BE 0676.888.665 

Aurore Coach therapeut
bottom of page